Torte me cokolate dhe akullore

Torte me cokolate dhe akullore


Perberesit:

1 ½ gote (180g) miell
1 gote (200g) sheqer
¼ e gotes (30g) kakao (preferohet tipi i kakos i pa-embelsuar per pjekje)
1 luge e mesme Soda
½ luge e mesme kripe
1 gote (240ml) uje
1/3 e gotes (80ml) vaj bimesh
1 luge e mesme vanilla
1 luge e mesme uthull e bardhe
1 gote (240ml) cokollate e shkrire (me qumesht dhe buter/margarine – chocolate fudge topping)
6 gota akullore vanileje, e zbutur pak
2 gota toptha cokollate p.sh. te tipit Maltesers (malted milk ball candies), te grimcuar (copetuar imte)
1 gote (240ml) kreme per embelsira (Whipping cream/Schlagsahne/Panne)
¼ e gotes (30ml) cokollate e shkrire (per glazure, dekorim)
Disa toptha cokollate shtese, sipas deshires

Pergaditja:

Verejtje: Per pjekje preferohet tepsia per embelsira me madhesi 23-25 cm fundi, kurse thellesia 7 cm.

E ngrohim furren ne 180 C. E lyejme tepsine me yndyre (fundin e tepsise si zakonisht por gjithashtu edhe muret e tepsise). E pluhurosim me miell. Ne nje ene te madhe e te thelle, perziejme miellin, kakaon, soden dhe kripen. Shtojme ujin, vajin e bimeve, uthullen dhe vanillen. Perziejme fuqishem diku 1 minute ose derisa te perzihen perberesit mire. Menjehere e vendosim ne tepsi.
E leme te piqet 30-35 minuta ose derisa te mundemi ta fusim nje rremojce ne qender te tortes dhe ta nxerrim te paster (dmth nuk kapet brumi ne te). E ftohim brumin e pjekur teresisht.
E hedhim 1 gote cokollate te shkrire te pergaditur me heret dhe te ftohur (ose te blere) mbi torte. E ngrijme rreth 1 ore ose derisa glazura e cokollates te jete forcuar. Ne nje ene te madhe dhe te thelle, e perziejme akulloren dhe topthat e qokollates te copetuar dhe e shperndajme kete mire mbi torte. E ngrijme torten rreth 4 ore ose derisa akullorja te jete forcuar.
Ne nje ene te thelle dhe te ftohte, e rrahim kremen panne me mikser ne shpejtesi te larte deri sa te trashet mire.
E zhvendosim torten nga tepsia, e vendosim ne pjate te tortes (per servim). E lyejme me shllagun e formuar nga panne. Pjesen e fundit te qokollates se shkrire (1/4 e gotes) e hedhim mbi shllag. Ne fund e dekorojme torten me toptha te qokollates (sipas deshires)