Pate me qershi
Per pandispanja
6 veze
5 luge gjelle miell
6 luge gjelle sheqer
1 dl qumesht
1 luge gjelle niseshte
1 pluhur per pjekje
Per krem
4 dl leng vlshnjash
6 luge gjelle sheqer
1/2 luge çaji kanetle
3 luge gjelle niseshte
650 g vishnja pa berthame
5 dl qumesht
1 puding vanilje
6 dl shtalpe e embel
Pandispanja
Te bardhte e vezeve ndahen nga te verdhte dhe tunden ne krem pana te trashe. Pastaj gradualisht shtohet sheqeri dhe tundet gjate tere kohes.
Ne ene te veçante tunden te verdhte e vezeve, qumeshti, mielli, pluhuri per pjekje dhe niseshteja. Shtohet shkuma e te bardheve te vezeve dhe perzihet ngadale me tel kuzhine.
Ne kallep me te vogel per torta shtrohet leter per pjekje, derdhet ne te masa e pergatitur dhe piqet, derisa te skuqet, ne furren e nxehte ne 200 °C. Pandispanja e pjekur pritet terthorazi dy here, me qellim qe te fitohen tri cope pandispanja.
Kremi
Ne ene te pershtatshme bashkohen lengu i vishnjave, 3 luge gjelle sheqer, kanella dhe niseshteja. Te gjitha zihen ne temperature mesatare derisa kremi te dendesohet. Kremi i dendesuar lihet te ftohet.
Ne nje tenxhere te vogel derdhen 4 decilitra qumesht, shtohet sheqeri dhe qumeshti zihet derisa te vloje.
Ne ene te veçante tundet pluhuri per puding vanilje me qumeshtin e mbetur. Shtohet ne qumeshtin e vluar dhe zihet ne temperature mesatare, duke perzier gjate tere kohes, derisa pudingu te dendesohet.
Pudingu i pergatitur lihet te ftohet.
Shtalpa e embel tundet ne krem panat te trashe, bashkohet me pudingun e ftohur dhe perzihet ngadale.
Finalizimi
Dy pandispanja lyhen holl me kremin e pergatitur.
Kremi i mbetur derdhet ne shiringe kuzhine dhe me shiringe, mbi baze te kremit, shtrydhen shirita te kremit te njejte, duke lene 1 centimeter hapesire ndermjet dy shiritave.
Zbrazesite ndermjet shiritave mbushen me krem vishnjash.
Pandispanjat e lyera palosen njera mbi tjetren dhe mbulohen me pandispanjen e trete. Permbi shtrihet kremi nga pudingu dhe shtalpa e embel dhe torta dekorohet sipas deshires.