Tiramisù, eshte nje nga embelsirat italiane me te njohura ne bote. Per ta pregatitur sipas recetes tradicionale nevojiten biskota Savoiardi, kafe, kakao pluhur, sheqer, maskarpone dhe veze te fresketa. Ne kete recete nuk parashikohet perdorimi i likerit (psh rum apo marsala), sepse embelsira i dedikohej si femijeve ashtu dhe te rriturve. Ne ditet e sotme egzistojne lloje te ndryshme te Tiramisù-se si ajo me fruta pylli, me limon, me luleshtrydhe, me ananas, me kos, me banane dhe me manaferra.
Perberesit per 8 persona
400gr biskota Savoiardi
500gr krem maskarpone
6 veze mesatare
120gr sheqer + 2 luge per kafen
kafe ekspres per te lagur Savoiardi-t
kakao pluhur per te sperkatur Tiramisù-ne
Si fillim, pregatisim kafen ekspres (ose moka) e cila do te na nevojitet per te lagur biskotat (rreth nje filxhan caji), e hedhim ne nje ene te vogel, e sheqerosim dhe e leme te ftohet.
Me ndihmen e nje rrahesi elektrik, rrahim te verdhat e vezeve me gjysmen e sheqerit duke formuar nje perberje kremoze dhe me ngjyre te hapur.
Shtojme pak nga pak kremin maskarpone tek te verdhat e vezeve duke vazhduar rrahjen me shpejtesi minimale derisa te dy kremerat te homogjenizohen plotesisht.
Ne nje ene tjeter rrahim te bardhat e vezeve me pak kripe, dhe pasi te jete formuar nje mase qe nuk bie nga ena i shtojme sheqerin duke e perzjere edhe per pak minuta. Kremin me te bardhat e vezeve ia shtojme te verdhave te vezeve me sheqerin dhe maskarponen; ne kete menyre kemi perftuar kremin e Tiramisù-se.
Vendosim me rradhe biskotat Savoiardi ne nje bazament te qendrueshem (psh nje karton te forte) ose ne nje tave te madhe dhe fillojme ti lagim me kafen e pregatitur me pare derisa te jene komplet te zbutura por jo te squllura. I mbulojme biskotat me nje shtrese kremit qe pregatitem me siper dhe veprojme ne te njejten menyre edhe me shtresen e dyte duke patur kujdes qe; nqs ne shtresen e pare Savoiardit i kemi vendosur horizontalisht, tani i vendosim vertikalisht. E mbulojme embelsiren me kremin e mbetur duke e sperkatur siperfaqen me kakao pluhur apo copeza cokollatash te prera imet. E vendosim ne frigorifer per disa ore dhe tiramisù- ja jone eshte gati per tu servirur.
*Keshille: Duke qene se vezet nuk gatuhen, ato duhet te jene shume te fresketa. Per ti dhene nje shije me te vecante Tiramisù-se, i hedhim vezeve pak rum apo marsala dhe vazhdojme proceduren si me siper